Krottenwijken in Belgrado

We rijden door Servië. We ruiken de bruinkoolkachels. Eigenlijk voor Cock best wel een lekker luchtje, net zoals hij vroeger benzine een heerlijk odeurtje vond. Wat natuurlijk niet leuk is, is dat bruinkool de gezondheid van de mensen aantast. Zeker in grote steden, zoals Belgrado, zie je een zware smogdeken liggen. Ook de autoweg gaat dwars door deze Donaustad. Op de oevers van deze rivier zien we overal hutjes van golfplaten en plastic. Mensen wonen daar. We hebben dat 5 jaar geleden niet gezien. Is Servië steeds armer aan het worden? Groeit het aantal mensen dat geen toekomst heeft? Is Europa wellicht het beste af als deze kansarmen toch snel in de EU worden opgenomen?

Zowel Servië als Bulgarije gebruiken het Cyrillisch schrift. Voor ons is dat weer vrij snel te lezen, want in 1994 (al weer 14 jaar geleden) hebben we wat Russisch geleerd voor onze Ruslandreis van toen. We trekken over soms eindeloze wegen steeds verder naar het oosten en het wordt dus ook steeds vroeger donker. Al om half 5 is het pikdonker. In Bulgarije gaat gelukkig de klok een uur vooruit.

De grensovergangen zijn soms wel hilarisch. Douaniers en andere grensbeambten sturen ons met name in Kroatië, Servië en Bulgarije steeds naar het andere loket. Ze durven geen beslissing te nemen of wij nu als vrachtwagen behandeld moeten worden of dat we gewoon bij de personenauto’s moeten aansluiten. We kiezen daarom steeds maar zelf en tot op heden gaat dat goed. De gecombineerde charme van Roelien en de BraVo zorgen daarvoor.

Zonder zorgen

Met een prachtige winterzon rijden we eerst maar eens 2500 km naar het zuidoosten. Vrij snel lukt het ons om los te komen van wat een paar dagen geleden nog belangrijke dagelijkse beslommeringen waren. Als aandenken aan Nederland hebben we nog wel onze prachtige Bravotravel-overalls.

Onderweg naar Turkije doen we ook nog wel wat nuttigs. We leren het Arabische alfabet. Geen makkelijke klus, de 26 letters kennen we nu. Snel herkennen lukt nog niet. Een complicatie is dat het Arabisch voor elke letter 4 schrijfvormen kent: als begin-, midden-, eind- en losstaande letter. Verder leren we de CD-speler beter kennen. We hebben namelijk CD’s gebrand in MP3-format. Er kunnen dan 160 nummers op 1 CD. Met willekeurig afspelen is het steeds een verrassing welke artiest er nu weer langs komt. Erg leuk. Eigenlijk vinden we ons hele rijdende huisje wel erg leuk. Lekker knus, lekker warm (ook bij een buitentemperatuur van min 5). We zijn gewoon gelukkig en tevree.

Op de tweede foto zie je ons terwijl we wandelen in de Alpen, in het grensgebied van Oostenrijk en Slovenië. Voor de liefhebbers: het profiel van de banden was bij vertrek 19 mm.

Klimaatneutraal reizen

Zelf houden we al jaren een CO2-boekhouding bij. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen. Een gemiddeld huishouden stoot 9000 kg CO2 per jaar uit voor verwarming, elektriciteit en vervoer. Bij ons is dat 1400 kg omdat we klimaatneutrale groene stroom afnemen, zonneboiler en zonnepanelen op het dak hebben en omdat we voornamelijk met de trein reizen. Voor deze reis naar het Midden-Oosten zullen we 10.000 kg extra CO2 de lucht inblazen. Dit alles past nog met gemak in ons CO2-rantsoen, aangezien we ook nog een aantal hectare nieuwe bosaanplant in Polen en Zuid-Amerika hebben. Dit compenseert ons ruimschoots.

Wil je zelf ook eens rekenen aan je CO2-uitstoot, klik dan hier.

Veiligheid

Is het nou veilig zo’n reis, vragen mensen ons wel eens. Ach, dan leggen we dat toch even uit op het weblog. Er zijn vele soorten veiligheid. We bekijken het vanaf onze kant. Misschien is tijdens reizen het verkeer wel de grootste risicofactor. Met onze eigen onvolprezen expeditietruck zullen wij niet zo snel slachtoffer zijn. De kans op beroving en zo schatten we ook laag in, omdat we weten dat we niet de uitstraling hebben van rijke mensen. Onderweg houden we ook rekening met de lokale cultuur en hopen op die manier ook respect voor onszelf en onze spullen te krijgen.

Verder zitten we deze reis vooral in islamitische landen. Hiervan hebben we de ervaring dat gastvrijheid zeer belangrijk is. Zeker buiten de grote steden zullen we dan ook geen problemen hoeven te verwachten.

En dan is er nog de veiligheid voor de gezondheid. Daarvoor zijn we ingeënt. Om precies te zijn tegen gele koorts (in 1986…), typhus (ook ietwat verlopen), hepatitus-A (ook wel geelzucht), difterie, tetanus en polio. En verder heeft apotheker Roelien ervoor gezorgd dat we weer een goed gevulde medicijnkist meenemen. Dus aan opblaasbare spalken, vette watten, spierverslappers en pleisters geen gebrek.

Her Majesty Queen Rania Al Abdullah

Zoals jullie vast allemaal weten is Koningin Rania de Koningin van Jordanië. Zij is iemand die probeert vaak met humor een pleidooi te houden voor tolerantie, voor vrijheid, voor het slechten van culturele struikelblokken. Zij brengt een voor velen onverwacht moslimgeluid. In eigen land zet ze zich in voor beter onderwijs voor kinderen, voor een betere positie van vrouwen en brengt ze mensen bij elkaar. Ook nodigt ze westerse toeristen van harte uit om haar land te komen bezoeken. Wij gaan van die uitnodiging gebruik maken en zullen tijdens onze reis er twee keer doorheen reizen. Een week of 3, 4 zullen wij de schoonheid en de gastvrijheid van het land gaan meemaken. Blijf vooral met ons meereizen!

Klik hier om Queen Rania op Youtube te zien.

Wie zal dat betalen?

Is zo’n reis van 3 maanden nou duur, vragen mensen ons. Eigenlijk weten we dat niet. Wat we wel weten, is dat we het kunnen betalen. En wij willen het ook betalen. Het is een kwestie van keuzes maken. De één kiest voor een keuken (sorry broer!), de ander voor modieuze kleren of voor regelmatig een nieuwe auto. We willen hier best het geheim verklappen. Het geheim zit in een formule: inkomsten minus uitgaven. Als die uitkomst positief is, dan ben je aan het sparen. Vervolgens kan je bijvoorbeeld met dat geld op reis gaan. Zo doen wij dat!

Toch even gekeken op cbs.nl. Ruim 80% van de Nederlanders gaat op vakantie en met z’n allen geven we daar elk jaar ruim 11 miljard Euro aan uit. Twee Betuwelijnen per jaar zeg maar. Maar ik geloof dat we meer mopperen op de Betuwelijn dan op de 2 keer hogere uitgaven voor vakanties. Appel-peer-vergelijking zeker?

En we letten ook op de kleintjes. Met het publiceren van deze foto, hopen we op een kleine bijdrage van RTV-Utrecht…

Help – Saskia gaat mee

Onze reisplanning was heel eenvoudig. 25 december 2008 rijden we de straat uit en 5 april 2009 rijden we de straat weer in. Het 16-jarig nichtje van Cock, Saskia, wil echter graag een weekje mee. En wel in haar februari-vakantie. Dus vroeg ze waar we dan zijn. Nou, eh, geen flauw idee. Misschien in Egypte of  toch nog in Jordanië. Dat spreekt natuurlijk niet handig af. Dus zijn we het hele weekend aan het puzzelen geweest en nu hebben we ineens een soort draaiboek. Nou ja, we weten nu dat we in week 9, Saskia’s week, in Jordanië zitten. Dus gaat Saskia een ticket regelen voor Amman. Leuk!