Piramides, Cairo en Sinaï

Onze laatste week in Egypte zit vol met indrukken. Zo vol zelfs dat we merken dat we even piramidemoe waren, en ook een periode kenden van een overdosis farao’s. Na de weldadige rust van de woestijn werden we eerst overdonderd door de verkeerschaos van Noord-Egypte. Om jullie niet te verontrusten zullen we daar niets over vertellen en zeker geen bijpassende foto’s van laten zien.

De piramides van Giza zijn de grote trekkers. Te midden van busladingen toeristen in alle soorten en maten struinden wij ook rond. Om de drukte een beetje te ontlopen, klauterden we een heuvel op. Bovenop was een politiepost en goed uitzicht. We kregen er thee aangeboden, moesten de politiekamelen aaien en kregen de automatische wapens gedemonstreerd (die overigens schietklaar waren met 25 scherpe patronen er in, 7.64 mm voor de kenners).

De koningskamer van de Grote Piramide hebben we ook bezocht. Weliswaar is binnen weinig te zien, maar we wilden toch graag zien waar farao Cheops de grens tussen het aardse leven en het eeuwige leven in het hiernamaals overstak, dan wel dacht te kunnen oversteken. Ondertussen hadden al 248 mensen die ochtend de grote piramide van binnen gezien. Er mochten er 250 in en wij waren dus de laatste twee.

Om de drukte even achter ons te laten gaan we andere piramides bekijken. De piramide van Djoser is de eerste aanzet tot het bouwen van een piramide. Hij heeft een trapvorm. Op zoek naar een geschikt plekje voor de nacht belandden we naast de zogenaamde knikpiramide van Djansoer. Te steil begonnen stelde men de hellingshoek bij. Om precies te zijn van 55 naar 43 graden. Hier zijn wij de enige bewonderaars.

In Caïro hebben we uiteraard het Egyptische museum met een bezoek vereerd. Hier is het meest complete overzicht van ruim 3000 jaar Egyptische farao-geschiedenis en de bijbehorende 170 heersers te zien. Jammer is dat we daar niet mochten fotograferen. Vandaar een plaatje uit een boek.

Een farao die slechts 9 jaar geheerst heeft, is desondanks heel beroemd geworden. Het is Toetanchamon. Zijn bekendheid heeft hij te danken aan zijn vrijwel ongerepte graf dat in 1922 werd ontdekt. De hele grafkamer was nog gevuld met enorm veel schatten. Van zijn gouden gezichtsmasker tot de attributen die hem een genoegzaam leven in het hiernamaals moesten geven. Op zo’n moment beseffen wij ook weer dat slechts 1% van de toenmalige bevolking zich dit soort zaken kon veroorloven en dat de andere 99% nodig was om de tombes te maken, piramides te bouwen en sieraden te vervaardigen.

Onze laatste (we gaan niet naar het hiernamaals, maar naar Jordanië) dagen in Egypte brengen we in een prikkelarme omgeving door.

In de Sinaï gaan we een kloof bezoeken.

Eerst is er een brede kloof waarin allerlei kleuren steen elkaar afwisselen.Vervolgens kom er een smalle kloof waar we doorheen wandelen.

Als toetje van deze dag gaat Cock dezelfde kloof nog even hardlopend door. Hij daagt daarbij de eigenaar van het restaurantje – Achmed – uit.

Die gaat op teenslippers mee. Via een nog smallere kloof gaat de weg terug. Als een aap gaat Achmed over de rotsen omhoog. Cock kan hem met veel moeite volgen.

5 gedachten over “Piramides, Cairo en Sinaï

 1. Hoi Cock en Roelien, hier regent het ook weer eens terwijl ik graag lekker naar buiten wil om wat aan mijn conditie te werken. Want met zulke vochtige lucht mezelf buiten inspannen vindt de longarts niet zo’n goed idee voor mijn net genezen longen. En m.b.t tot het rondreizen met saskia, zij heeft het prima naar haar zin gehad, maar heeft natuurlijk niets aan school kunnen doen in de vakantie, dus bij haar ook wat spanning m.b.t. hertentamen van economie, (8,7) Veel opdrachten die deze week ingeleverd moesten worden, maar alles is op tijd gelukt.
  groetjes HCS xx

 2. Hoi Cock en Roelien,
  Spannend hoor, jullie avontuur. Daar is het avontuur van de herindeling niets bij. Hier nog steeds dromende CDAers en wispelturige Streekbelangers en calculerende VVDers TEGEN. Zij zien slechts de Vecht zonder oevers en achterland als het Paradijs en mijden de Boom van Kennis! Conserveren is hun leuze. Zij weten niet dat elke conserve een einddatum heeft.
  Wees blij, Cock, dat je deze schrale tocht niet mee hoeft te maken. Jullie tocht is veel boeiender en leert relativeren. Veel groeten, Agaath

 3. Ik kijk vol spanning uit naar het verhaal en verslag van de reis door Jordanie met Saskia, maar tot op heden niks, nadda, noppes……..
  Wij van het thuisfront, ouders en opa’s en oma’s zijn wel erg nieuwsgierig!!
  Hans en Conny, opa’s en oma’s van Saskia

 4. Dag verre buren uit Oud Aa. Heden heb ik voor ’t eerst héél vluchtig wat van jullie verhalen gelezen. Ik vind het adembenemend en boeiend. Knap ook, hoe jullie dat doen met de Bravo. Vanaf heden ga ik jullie wat regelmatiger volgen, maar niet nadat ik jullie gemeld heb dat er een part-time boer minder op Oud Aa woont. Gisteren is de boel ontruimd. ’t Is maar goed dat jullie geest op andere zaken is gericht. Geniet er van en ontvang de hartelijke groet van Josje en André.

 5. Dag Cock en Roelien,

  Ik kom regelmatig even op het blog kijken of er nieuws is. Leuk om jullie zo te kunnen volgen en een indruk te krijgen wat jullie zoal zien.
  Later vandaag gaat de wandelklub in actie komen. Geen zand en piramides voor ons, maar een heus klompenpad vanuit Rhenen met misschien een beetje zon. Groeten, Sjoerd.

Reacties zijn gesloten.